Vaníliás csiga

Forrás: Mama / Elkészítette: Helga

2_2.jpg

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 3 kk. só
  • 2 ek. olaj

Töltelék a csigába:

  • 3 cs. vaníliás cukor
  • 12 dkg ráma

Csigára locsolni: 

  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 4-6 dl tej

Az élesztőt felfuttatjuk (cukor + só + tej). A többi hozzávalót összeöntjük, majd a felfuttatott élesztőt is hozzá adjuk és jól összedolgozzuk. Ha már szépen összeállt cipót csinálunk belőle és hagyjuk pihenni 30 percet. 
A krém elkészítéséhez a vajat kicsit megolvasztjuk (ki is vehetjük jóval a csiga készítése előtt, hogy megpuhuljon) és összekeverjük a vaníliás cukorral. 
A tésztát kinyújtjuk és megkenjük a vaníliás töltelékkel, ha édesre szeretnénk szórhatunk rá még cukrot. Feltekerjük és egy éles késsel ujjnyi vastag felszeleteljük. Tepsibe tesszük a csigákat és mehet is a sütőbe. Légkeveréssel 200 Fokon megsütjük. 
A tejet egy lábasba öntjük és hozzá adjuk a vaníliás cukrot. Mikor elolvadt benne a cukor le is vehetjük. Mikor a csigánk már majdnem kész ezzel locsolgatjuk meg őket. 

Ugyan így elkészíthetjük a kakaós csigát is csak a vaníliás cukrot felcseréljük kakaó porra (1 cs. vaníliás cukor = 1 ek. kakaó).

Jó étvágyat :)