Häveknädl (héveknédli) babgulyáshoz

D.

2_9.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 kk. só
  • 1 db tojás
  • 5 dkg élesztő (1-1.5 ek por élesztő)
  • 2 dl tej
  • 0.5 kk cukor

Szóráshoz:

  • olvasztott zsír
  • búzadara

Az élesztőt a langyos cukros tejbe felfuttatjuk. Amikor az élesztő felfutott, hozzá adjuk a többi hozzávalót és gép segítségével tésztát gyúrunk. A kész tésztát egy kicsi zsírral kikent tálba tesszük és 1 órán keresztül hagyjuk kelni. 
Amikor megkelt a tésztánk ezt 4 vagy 6 egyenlő részre vágjuk. A részeket kinyújtjuk, majd megkenjük zsírral és megszórjuk egy kicsi búzadarával. A tésztát feltekerjük és madárkát/csomót csinálunk belőle. Ezt minden tészta darabkánkkal megcsináljuk.
Fogunk egy edényt (lehetőleg teflonos), amibe körülbelül 1 evőkanálnyi zsírt felolvasztunk és ebbe tesszük bele a madárkáinkat. Lefedjük az edényt és 30 percig hagyjuk még kelni a tésztánkat. Mikor megnőttek öntünk hozzá kb 1-2 dl vizet és vissza fedjük. A tűzhelyet alacsony fokozatra tesszük és körülbelül 45 percig főzzük. Nem ajánlott felemelni a fedőt, de fél óra után jobb ránézni, mert könnyen odakaphat az alja. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jó e már a tészta. Mikor már nem tapad rá semmi, fogjuk a kis knédliket és fordítsuk meg őket, hogy a másik fele is pirult legyen.