Egyszerű házi sajt
D.
Hozzávalók:
- 4 pint ami kb 2.3 L tej
- 2-3 ek só
- 2 ek 20%-os ecet
Kiegészítők:
- fokhagyma
- chilipor
- bors
- chilli
- hagyma
A tejet egy lábosba öntöm a sóval együtt és felrakom a tűzhelyre. Folyamatosan kevergetem amíg fel nem forr. Ez nagyjából olyan 10-15 perc lesz, bár edény függő a dolog. Ne hagyjátok a tejet őrizetlenül, mert nagyon könnyen leég és akkor mehet minden a kukába (a sajt ehetetlen lesz tőle... sajnos tapasztaltam).
Amikor a tej hirtelen emelkedni kezd ezzel jelezve, hogy felforrt akkor férre húzom és bele teszem a 2 evőkanál ecetet. Az ecet össze fogja kapni a tejet és túrószerű lesz ami egy sárgás "vízbe" fog úszkálni.
Fogok egy szűrőt amibe rakok egy tiszta rongyot (ez lehet egy szövet pelenka is, tiszta törölgetőrongy amit nem használtatok még, a lényeg hogy könnyen átengedje a folyadékot). A túrónkat bele öntöm a szűrőbe és hagyom hogy az anyag felfogja a sajtot és a maradék kifollyon.
Mikor minden kifolyt akkor mehetnek bele az ízesítő anyagok: fokhagyma apróra vágva, chillipor, bors, felkockázott chilli vagy hagyma. Igazából bármi amit csak a család szeret :D
Én ezek után egy ketté vágott narancsleves dobozba szoktam tenni (a doboz alja legyen kijukasztva, hogy kifollyon a fölösleges lé) a sajtot rongyal együtt. A rongyot ráhajtogatom szépen a sajt tetejére és egy teli doboz tejjel vagy egy másik narancslével lesúlyozom, hogy szépen egybe álljon és hagyom pihenni egy éjszakát.
Jó étvágyat hozzá :D