Anya fonott kalácsa

D.

2_13.jpg

Hozzávalók a tésztához:

  • 4 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 3 ek olaj
  • 3 db tojássárga
  • 60 dkg liszt
  • 1 kk só

Hozzávalók a krémhez:

  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1.5-2 ek cukrozatlan kakaópor
  • fahéj

A tejből egy bögrényit felmelegítek langyosra és ebbe teszek a kimért cukorból egy evőkanálnyit. Megkeverem és amikor elolvadt bele morzsolom az élesztőt (hagyom felfutni). A tojásokat szétválasztom: a sárgáját a keverőtálba dobom a fehérjét pedig egy pohárba (ebből később kókuszcsók lesz). Mindent kimérek ami a tésztához kell és a keverőtálba teszem, a végén pedig a felfuttatott élesztő is mehet bele, majd hagyom a gépet, hogy szépen összegyúrja. Ezután meleg helyre teszem 1 órára és hagyom kelni...

Amíg kel a tésztánk addig kikeverjük a bele való krémet. A vajat korábban kiszedem, hogy puha legyen. A vajat a cukorral habosra kikeverem, majd hozzá adom a kakaóport és egy kis fahéjat is. 

A megkelt tésztát 6 felé osztom és mindegyiket, hosszabb téglalappá nyújtom. Ezt megkenem a kikevert kakaós vajas krémmel és hosszanti irányba feltekerem. Mind a 6 tésztával megteszem. Ha minden tészta megvan akkor fogok 3-at és azokat összefonom. Egy sütőpapíros tepsibe teszem mind a két fonatot és előmelegített sütőbe tolom, miután lekentem felvert tojással. 25-30 percig sütöm, de azért tűpróbával ellenőrzöm, hogy megsült.e.

Jó étvágyat :)