Mama képviselőfánkja

14.jpg

Mivel a tojások mindenhol más más méretűek ezért nagymamám a következőképpen csinálta és ez alapján dolgoztam én is. :) 
6 db tojás súlyát lemem. A tojás súlyát lefelezem és annyi vizet és lisztet használok. Ebből a súlyból még levonok 2-3 dkg-ot és ezt is elfelezem, ennyi zsírra/vajra lesz szükség.

Hozzávalók:

  • 6 db tojás - 38 dkg
  • 24 dkg víz (kb 2,4 dl)
  • 24 dkg liszt
  • 11 dkg vaj
  • 1 ek cukor
  • 1 csipet só

A vizet a cukorral, sóval és vajjal felteszem egy lábosba és össze olvastom. Mikor már gyöngyözik félre húzom és beleszórom a lisztet. Azután vissza tolom a tűzhelyre és elkezdem nagyjávól 5 percig pirítgatni a tésztát. Pirítás közbe szétnyomkodom és próbálom a tészta minden részét átpirítani nem csak a külsejét. Ha átpirult félre teszem és hagyom egy kicsit hülni majd egyesével hozzá keverem a tojásokat, hogy egy sűrűbb masszát kapjak. 
A végén habzsákba teszem és kupacokat nyomok. Nem, körkörös mozdulattal mint a cupcake tetején a krém hanem csak kinyomok egy kupacot mert különben nem lesz levegős belül. De aki szeretné egyszerűen csak kanállal is ki lehet kupacolni. 150°-on előmelegített sütőben sütöm amíg szép aranybarna nem lesz és meg nem nő. 
Én bele csak egy szimpla pudingot szoktam tölteni, de oda már bármilyen krém mehet, ha kihűlt.

Jó étvágyat :)