Rántott hal, házi majonézes burgonyasalátával
Forrás: Saját / Elkészítette: Dóri
Hozzávalók:
Majonéz:
- 1 tojássárgája
- 1 kk citromlé
- 2-2,5 dl olaj
- 1 kk mustár
- 2 ek tejföl
- só
- bors
Burgonyasaláta:
- 0,5 kg burgonya
- 1 nagy fej hagyma
Hal:
- ízlés szerint bármilyen hal
- tojás
- liszt
- zsemlemorzsa
A tojássárgáját egy tálba teszem és hozzá adom a citromlevet. Kézi habverővel elkeverem majd kb 1 evőkanálnyi olajat adok hozzá, közbe a habverővel elkeverem. Ezután lassan, szakaszosan öntöm a tojáshoz az olajat és keverem, hogy a felvegye. A végén egy sűrűbb, krémesebb állagot kell kapnunk. Ha elfogyott az olajunk elkezdjük ízesíteni: mehet bele a mustár (ne ijedjünk meg ettől sokkal jobban meglágyul a majonézünk), aztán mehet bele a só és bors, tejföl. Ezt összekeverjük és már kész is a majonézünk. A tejföl egyébként elhanyagolható hozzávaló.
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben feltesszük megfőzni. A hagymát félbevágjuk, majd felcsíkozzuk. Ha megfőtt a burgonya leöntjük és kitesszük egy tálcára, hogy gyorsabban ki tudjon hűlni.
Ha kihűlt a majonézzel összekeverjük és a hűtőben tároljuk tálalásig.
A halat amit választottunk ízlés szerint fűszerezzük. Nekem ez általában só és bors. Majd pedig bepanírozzuk a hagyományos lisz+tojás+zsemlemorzsa párosítással és olajba vagy sütőben megsütjük.
Jó étvágyat :)