Bodza szörp
Hozzávalók:
- 4 l víz
- 3 kg cukor
- 20-25 fej bodzavirág
- 1 csapott kk borkén
- 1 dl citromlé
A víznek a felét felmelegítem, majd hozzá adom a cukrot és addig kevergetem amíg a cukor el nem olvad. Ha elolvadt mehet hozzá a maradék víz is, ettől kicsit hidegebb lesz és gyorsabban kihűl az egész. Hozzá adom a borként és a citromlevet is és hagyom teljesen kihűlni. Ha ez megtörtént a sziruphoz adom a virágokat és 3-4 napig hagyom állni. Minden nap, akár többször is kicsit megmozgatom benne a virágokat.
Amikor már összeértek az ízek kitöltöm üvegekbe. Üvegbe töltéskor a tölcsérbe teszek egy nem túl sűrű szövésű fásli darabot (lehet gézlap is vagy harisnya), hogy felfogja az apróbb koszokat amik úszkálhatnak benne.
Jó "étvágyat" :)