Medvehagyma krémleves
D.
Hozzávalók:
- kb. fél kiló medvehagyma
- fél fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek vaj (kemény)
- só
- bors
A hagymát megtisztítom és felkarikázom, ahogy a fokhagymát is. Felolvasztom a két evőkanálnyi vajat és ezen átpirítom a hagymákat. A medvehagyma kb ugyan úgy viselkedik mint a spenót, úgyhogy lassan adagolom hozzá a hagymához. Mindig egy marékkal, az össze fonnyad és jöhet a következő adag. Mikor már az összes benne van az edénybe felengedem egy kicsi vízzel (lehet 50% víz, 50% tejszín is), fűszerezem és egy pár percig letakarva főzöm. 5-10 perc után leveszem a tűzhelyről és egy kicsit hagyom hűlni majd utána botmixerrel simára pürésítem. Ezután vissza teszem a tűzhelyre és ha még kell higítok rajta és fűszerezem. Higításhoz használhattok vizet, tejet vagy tejszínt.
Mellé: levesgyöngy, pirítós, pirított kenyér kockák, tejföl
Jó étvágyat :)