Vaníliás csiga
Forrás: Mama / Elkészítette: Helga
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 15 dkg cukor
- 5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 3 kk. só
- 2 ek. olaj
Töltelék a csigába:
- 3 cs. vaníliás cukor
- 12 dkg ráma
Csigára locsolni:
- 2 cs. vaníliás cukor
- 4-6 dl tej
Az élesztőt felfuttatjuk (cukor + só + tej). A többi hozzávalót összeöntjük, majd a felfuttatott élesztőt is hozzá adjuk és jól összedolgozzuk. Ha már szépen összeállt cipót csinálunk belőle és hagyjuk pihenni 30 percet.
A krém elkészítéséhez a vajat kicsit megolvasztjuk (ki is vehetjük jóval a csiga készítése előtt, hogy megpuhuljon) és összekeverjük a vaníliás cukorral.
A tésztát kinyújtjuk és megkenjük a vaníliás töltelékkel, ha édesre szeretnénk szórhatunk rá még cukrot. Feltekerjük és egy éles késsel ujjnyi vastag felszeleteljük. Tepsibe tesszük a csigákat és mehet is a sütőbe. Légkeveréssel 200 Fokon megsütjük.
A tejet egy lábasba öntjük és hozzá adjuk a vaníliás cukrot. Mikor elolvadt benne a cukor le is vehetjük. Mikor a csigánk már majdnem kész ezzel locsolgatjuk meg őket.
Ugyan így elkészíthetjük a kakaós csigát is csak a vaníliás cukrot felcseréljük kakaó porra (1 cs. vaníliás cukor = 1 ek. kakaó).
Jó étvágyat :)