Narancsos-tejfölös szelet
D.
Hozzávalók a piskótához:
- 6 db tojás
- 6 ek liszt
- 6 ek cukor
- 1 ek cukrozatlan kakópor
VAGY angol/skót magyarok előnyben és Sponge mix (tesco 40p).
Krém:
- 3 dl tejszín (whipping cream)
- 6 ek cukor
- 3 dl tejföl / krémsajt
- 2 narancs reszelt héja
A tojásokat ketté választom majd a fehérjét elkezdem felverni, amikor már félig kemény kanalanként lassan adagolom hozzá a cukrot (nagymamám mindig azt mondta, hogy addig várjak amíg hallom ropogni a cukrot). Mikor már jó kemény a hab, egyesével hozzá keverem a tojássárgákat, azután pedig hozzá szitálom a lisztet meg a kakaóport és egy spatula segítségével nagyon óvatosan bele forgatom. Aki szeretne tehet hozzá egy kiskanálnyi sütőport is ;) Ezt a piskóta tésztát tegy sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem és tűpróbáig sütöm. (Mikor már nem ragad rá semmi tészta a tűre vagy villára akkor lesz jó)
Sponge mix: a keveréket a keverőtálba teszem, adok hozzá 1 tojást, 1 ek kakaóport és 1 dl tejet vagy ha ilyen narancsos süti lesz akkor akár narancslé is mehet bele.
A tejszínhabot jól lehűtve használom. Bele öntöm a keverő tálba és a legnagyobb fokozaton elkezdem felverni, mikor félkemény akkor mehet bele a cukor. Nagyon figyeljetek erre a bolti tejszínre mert semmi perc alatt össze tud esni és akkor úgy néz ki mint az áztatott újság -.-
A felvert tejszínhez mehet a reszelt narancshéj, majd pedig a tejföl. Óvatosan összekeverem, azután pedig a hűtőbe rakom amíg a piskótával dolgozok.
Ha megsűlt a piskóta megvárom amíg kihűl. Azután több féle módon elkészíthetitek:
- Alapból torta formába sütitek a piskótát. Ketté vághatjátok és megkenhetitek krémmel majd mehet rá a teteje és azt is körbekenitek egy kis krémmel. A végén díszítitek egy kis naranccsal.
- Téglalap piskótát csináltok és csak szimplán rákenitek a krémet, díszítitek naranccsal és ennyi. Ahogy én is csináltam.
- Tetszőleges formába öntitek a masszát, megsütitek, megvárjátok amíg kihűl majd mehet rá minden krém (közben a tészta a formába marad). Erre jó sok narancs és a végén egy narancsos zselatin réteg.
Jó étvágyat ;)