Kürtőskalács
D. - Gasztroangyal recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 egész tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1.5 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 2 ek cukor
- csipet só
Forgatáshoz:
- fahéjas cukor
- darált dió
- kókusz
- kakaó
A tejet langyosra melegítem, rakok hozzá egy kis cukrot meg az élesztőt és hagyom, hogy felfusson. Ha felfutott az élesztő akkor minden hozzávalót a keverő tálba öntöm és jól összedolgozom géppel vagy kézzel. Hagyom 1 órát kelni. Ha kétszeresére nőtt akkor egy lisztezett felületre öntöm és ujjnyi vastagra nyújtom majd szintén ujjnyi vastag csíkokra vágom. A csíkokat egy kicsit átsodrom és mehet is a formára.
Akinek nincs kürtőskalács formája (ahogy nekem se) használhat sajtos roló formát, befóliázott wc gurigát vagy üres sörös dobozt. Az alufóliás változatot érdemes beolajozni, hogy lejöjjön róla majd a kész kalács.
A formámra tekerem a tésztát úgy hogy egy kis hely legyen a tekerés közt, majd elfektetem és átgörgetem, hogy a tészta felsimuljon a formára és össze érjenek az oldalak. Ezután meghempergetem az általam választott ízesítésbe, tepsibe állítom és 160 fokon megsütöm.
Ha megsült kiveszem és egy picit hagyom állni, majd kinyomkodom a formából.
Jó étvágyat :)