Rántott hal, házi majonézes burgonyasalátával

Forrás: Saját / Elkészítette: Dóri

2.jpg

Hozzávalók:

Majonéz:

  • 1 tojássárgája
  • 1 kk citromlé
  • 2-2,5 dl olaj
  • 1 kk mustár
  • 2 ek tejföl
  • bors

Burgonyasaláta:

  • 0,5 kg burgonya
  • 1 nagy fej hagyma

Hal:

  • ízlés szerint bármilyen hal
  • tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa

A tojássárgáját egy tálba teszem és hozzá adom a citromlevet. Kézi habverővel elkeverem majd kb 1 evőkanálnyi olajat adok hozzá, közbe a habverővel elkeverem. Ezután lassan, szakaszosan öntöm a tojáshoz az olajat és keverem, hogy a felvegye. A végén egy sűrűbb, krémesebb állagot kell kapnunk. Ha elfogyott az olajunk elkezdjük ízesíteni: mehet bele a mustár (ne ijedjünk meg ettől sokkal jobban meglágyul a majonézünk), aztán mehet bele a só és bors, tejföl. Ezt összekeverjük és már kész is a majonézünk. A tejföl egyébként elhanyagolható hozzávaló.

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben feltesszük megfőzni. A hagymát félbevágjuk, majd felcsíkozzuk. Ha megfőtt a burgonya leöntjük és kitesszük egy tálcára, hogy gyorsabban ki tudjon hűlni. 
Ha kihűlt a majonézzel összekeverjük és a hűtőben tároljuk tálalásig.

A halat amit választottunk ízlés szerint fűszerezzük. Nekem ez általában só és bors. Majd pedig bepanírozzuk a hagyományos lisz+tojás+zsemlemorzsa párosítással és olajba vagy sütőben megsütjük.

Jó étvágyat :)