Nagymama lángosa

D.

1_7.jpg

Hozzávalók:

  • 1/2 kg liszt
  • 1 db tojás
  • 1-2 ek tejföl (elhagyható)
  • 1/2 friss élesztő
  • 2.5 dl tej / 1 bögre
  • 1 ek só
  • 1 ek olaj

 

A tejet felmelegítem és rakok bele egy kiskanálnyi cukrot amit jól elkeverek, hogy felolvadjon. Ebbe mehet bele a friss élesztő ami 5-7 perc alatt meg is kel. A többi hozzávalót kimérem és a keverőgépbe teszem. Ha az élesztő felfutott akkor azt is hozzá öntöm és a géppel jól kikeverem. A tészta nem lesz túl lágy, hanem el fog válni a faltól akkor jó. 
Ezt a tésztát hagyom 1 óráig kelni vagy ha szeretnétek akkor reggel is be lehet keverni és egy nagy tálba keleszteni addig amíg nem jön el az ideje :D 
Tenyérnyi gombócokat fogunk a tésztából és sordófával kinyújtuk. A lángos tésztát egy serpenyőben aránylag bő olajban kisütjük. 
Ha lágyabb tésztát szeretnétek rakhattok bele több tejfölt és még egy tojást, ez nem fog akkor elválni az edény falától és annyira nem is könnyű sodrófával nyújtani azt inkább olajos kézzel ajánlott formázni ;) 

Jó étvágyat :)