Samosa / indiai táskatészta (húsos)

D.

15.jpg

Hozzávalók:

  • 30 dkg darálthús
  • 1 bögre borsó/kukorica
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só 
  • bors
  • chillipor
  • fűszerpaprika por

Tészta:

  • 1 bögre liszt
  • 1/2 bögre víz
  • 1 ek olaj
  • 1 kk só

Sajtmártás:

  • 1 dl olaj
  • 3-4 ek liszt
  • 2-3 dl tej
  • 2 marék sajt
  • bors

Először a tésztát készítem el. Minden hozzávalót egy tálba öntöm és géppel összedolgozom. A tésztát egy lisztezett deszkára teszem és rúddá formálom majd 12 részre vágom. A levágott darabokat gombócokká formálom és letakarom.

A hagymát és fokhagymát felkockázom és egy kevés olajon elkezdem pirítani. Ha fagyasztott zöldségeket használtok akkor a megpirított hagymára mehet rá. Azután a darált husi amit jól megszórok fűszerpaprikával, ha rendes friss zöldséget használtok akkor, most mehet rá az is. Ezt felöntöm kb 1-2 dl vízzel és hagyom, hogy a hús puha legyen. Mehetnek bele a fűszerek, minden ízlés szerint. 

Amíg a hús puhul, addig a mártást készítem el egy edényben. Az olajat és a lisztet pirítom amíg szép zsemle színű nem lesz. Mikor már érződik az illata és a színén is látszik, hogy megpirult félre húzom. Előveszek egy habverőt és amíg öntöm hozzá a tejet a habverővel keverem, hogy csomómentes legyen. Bele szórom a két marék reszelt sajtot és tovább kavarom, hogy elolvadjon benne. Fűszerezem és kész is a mártás.

Ha megpuhult a hús a sajtmártást bele keverem. A kis tészta gombócokat kinyújtom nagyon vékonyra. Halmozok bele 1-2 kiskanálnyi tölteléket. A tészta szélét vizes ujjal körbe kenem, de csak a felét és ráhajtom a másik oldalt, hogy össze tapadjon. 
A szamószákat bő olajba kisütjük, de tepsibe is nyugodtan meg lehet sütni. Csak valószínűleg sülés közbe ki fog lyukadni és kifolyik a töltelék (nekem legalábbis szétjött).

Jó étvágya :)