Mama aranygaluskája

D.

2_1.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2 db tojást
  • 1 kk élesztőpor
  • 5 dkg cukor
  • 1 ek zsír

 

A tejet langyosra melegítem és nagyjából 1 decibe teszek a cukorból 1 kiskanálnyit meg az élesztőt és hagyom felfutni. Közbe kimérem a lisztet, cukort és a keverőtálba öntöm a tojással, tejjel és a kicsit megolvasztott zsírral együtt. Ha az élesztő felfutott azt is hozzá öntöm és jól eldolgozom a gép segítségével. A tészta nagyon lágy lesz és igen ragacsos, szóval semmi pánik :D 

Hagyom egy órát kelni, majd egy lisztezett felületre borítom és ujjnyi vastagságúra nyújtom egy sodrófával. Egy lisztes pohárral félholdakat vágok, de igazából bármilyen forma megteszi. 
Az üvegtálat amit sütök olvasztott vajjal kikenem majd mehet rá egy sor tészta. A tészta sort megkenem vajjal megint, csak hogy szét tudjam majd szedni ha megsült. Itt jön az a rész, hogy darált dióval megszórhatjátok és utána jöhet a tészta réteg - vaj - dió - tészta réteg. 
Én ezt kihagytam mert nem igazán szeretjük a diót :) A legfelső réteget is lekenem vajjal és betolom a sütőbe ami nem volt előmelegítve. Amikor már szép barna a teteje egy hústűvel vagy villával megnézem, hogy jó e már. 

Mellé: szimpla vanília puding ami kicsit folyósabbra van hagyva 

Jó étvágyat :)